Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria

Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP-UAB)

El Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria (CEPAP-UAB) és una unitat de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona que reuneix investigadors i professors de diferents centres de recerca nacionals i internacionals. El centre treballa tant en recerca fonamental com en la divulgació científica en col·laboració amb l’ensenyament no universitari i universitari sobre la formació i la mediació en l’àmbit del patrimoni arqueològic. Les seves línies de recerca són: la tecnologia dels primers homínids, el poblament prehistòric del Prepirineus catalans, la tecnologia i la cultura material de les zones domèstiques i la recuperació i la conservació del patrimoni arqueològic.

Activitats (general)

  • Desenvolupament d’estudis sobre el poblament prehistòric dels Prepirineus orientals. Anàlisi de les restes materials amb una cronologia transversal, que permet conèixer el poblament prehistòric.
  • El patrimoni en 3D. La utilització de l’escàner 3D ens permet disposar d’imatges del registre arqueològic inimaginables fa un temps.
  • Organització regular de seminaris i de jornades especialitzades relacionades amb els temes de recerca del centre. Aquests actes s’adrecen a estudiants de segon i tercer cicle d’arqueologia, prehistòria, entre d’altres, com també a investigadors i professionals nacionals i internacionals.
  • Programes educatius per a l’ensenyament primari i secundari. Destacar la col·laboració amb el CdA de la Noguera, l’organització de tallers i jornades de portes obertes, com també els projectes de col·laboració com el Campus Itaca o L’Escola adopta un monument.

Activitats en el marc del projecte

En el projecte dels Orígens, treballem en la “museïtzació” del jaciment paleolític de la Roca dels Bous.
L’ús, com a suport pedagògic, de tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) aporta una forma de divulgació innovadora basada en la utilització de pantalles tàctils digitals (iPad, iPhone…) que proporcionen informació audiovisual sobre els diferents elements que trobeu al llarg de la visita. La finalitat del projecte és la creació d’un circuit turístic (el recorregut de l’Home de Neandertal) a la zona geogràfica comuna a tots els col·laboradors del projecte.
A través d’aquesta finestra oberta al passat, es pretén crear un “viatge en el temps” a la recerca de l’origen dels nostres ancestres, i dur a terme activitats concretes sobre alguns aspectes de la vida quotidiana durant la prehistòria. El nostre objectiu és la divulgació del coneixement sobre el mode de vida de l’Homo neanderthalensis, que vivia en el nostre territori abans que els humans moderns, com també sobre els mitjans i els mètodes que utilitza la recerca per recuperar i interpretar els fòssils.

Les activitats

Els espais

Contacte

Facultat de Lletres
Edifici B. Universitat Autònoma de Barcelona
8193 Bellaterra
Barcelona

Tél.: +34 935813705

E-mail :
cepap@uab.cat

Web :
www.arkeotic.org